Boys-and-girls-b_0_0.jpg Olan-Maroon-Jente-Dante-Anda-Esma2_0.jpg visual2_0_6.png IMG_0283-2_0.jpg Doortje_-Nieke_-Anda-en-Dante-2_1.jpg

De Sophia Vereeniging

Sophia Snuffel College

10.000 hondenbeten!
Elk jaar worden er tussen de 10.000 en 12.000 mensen door een hond gebeten. Ruim de helft van de slachtoffers is jonger dan 18 jaar. Bijtincidenten kunnen ernstige gevolgen hebben, vooral bij jonge kinderen, die immers vaak in het gezicht worden gebeten en levenslang getekend kunnen blijven. Ook blijft zo’n kind vaak bang voor honden. Maar ook de hond is slachtoffer: hij wordt niet meer vertrouwd, krijgt het etiket agressief opgeplakt, belandt vaak in het asiel of wordt zelfs afgemaakt.
Toch zouden de meeste bijtincidenten voorkomen kunnen worden. Honden bijten zelden zonder aanleiding. Opvallend vaak worden kinderen gebeten door de eigen hond. Ze begrijpen het (waarschuwende) gedrag van de hond niet, reageren er niet adequaat op en lokken het bijtincident soms zelfs onbewust uit.

Snuffel college

Het Snuffel College is een scholenproject van de Sophia-Vereeniging zet vrijwilligers in om de laagste groepen van de basisschool omgangsvormen met honden te leren. In drie lessen wordt de kinderen uitgelegd hoe ze het gedrag van een hond interpreteren. Op deze manier wordt de basis gelegd voor een veilige en respectvolle omgang met dieren en kunnen hondenbeten voorkomen worden.

Vrijwilligers voor Sophia Snuffel College

De Sophia Vereeniging zoekt voor haar Sophia Snuffel College enthousiaste vrijwilligers die in het bezit zijn van een hond. De vrijwilliger van de Sophia Snuffel College geeft drie lessen over hondengedrag voor kinderen van de jongste groepen van de basisschool. Het project beoogt ook om ervoor te zorgen dat er minder bijtincidenten plaatsvinden door het geven van voorlichting.
Van de nieuwe vrijwilliger wordt eerst de hond getest om te zien of deze geschikt is om mee te nemen in de klas. Als de hond geschikt wordt geacht krijgt de vrijwilliger een opleiding voordat deze zelf de klas in gaat. Ook gaat de vrijwillger eerst met een ervaren vrijwilliger mee om te ervaren hoe het in een klas met jonge kinderen gaat.

Lijkt u het leuk om kinderen dit te leren dan kunt u zich aanmelden. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees ook onze privacy statement. Ok, sluiten